Vítejte na stránkách věnovaných voňavým perníčkům.

Tomuto koníčku se věnuji již více jak 15 let pro potěšení rodiny a přátel.Zde bych chtěla ukázat některé své výrobky,podělit se o zkušenosti,vyzkoušené recepty a přiblížit i začátečníkům práci s perníkovým těstem .



Něco málo z historie perníkářství.

Výroba a zdobení perníčků,je v naší zemi velmi staré řemeslo.
První zprávy o výrobě jsou kolem roku 1330.
Původní perníkové těsto,nemělo moc společného s tím co známe dnes.Do těsta se přidávalo ostré koření,jako např šafrán,kardamom,zázvor,pepř.
Perníky nebyly určeny jen k jídlu,ale i na výrobu dárků a ozdob.
Okolo 15.století byly výrobky z perníku luxusním zbožím,které bylo výhradně určeno boháčům.
V 18 století n.l.se z jednoho druhu perníkového těsta vyráběly hračky pro děti.Těsto se nazývalo Drůbežka.Bylo velmi tuhé a nejedlé.Další těsto ,bylo speciálně míchané pro tlačení do forem
ze dřeva a vyráběly se z něj ozdoby na zeď,
stůl či vánoční stromky.


Bývalo zvykem,že se těsto zadělalo a nechávalo odležet několik týdnů i měsíců než se z něj pekly perníky.Dokonce se traduje ,že se těsto zadělalo při narození dcery a perník se pekl až v den její svatby.Ležením získalo na kvalitě ale kusy z něj se odsekávaly sekerou.



Dnes se pečou perníčky pro radost,
k jídlu i jako drobné ozdoby.Prakticky se dá vytvořit jakýkoliv tvar,ozdobit a namalovat dle vlastní fantazie.
Receptů je velké množství ,jen jako základ je stále včelí med.Pro alergiky je možné používat i med pampeliškový.
Věřím že se Vám zde bude líbit a tyto stránky pomůžou dalším pekařkám najít inspiraci nejen ode mě ale i od dalších šikovných perníkářek na které mám zde odkazy.